1/3

kulinarika

Kulinarične specialitete štirih geografsko zelo različnih področij so odličen razlog za obisk Slovenije, ene najbolj trajnostno naravnanih držav in prve, ki je prejela naziv Globalna zelena destinacija.

50621-F002029-ales_fevzer_traditional_sl
106701-F004822-19_belo_vino_goriska_brda

Pridelava vina je del zgodovine in sodobnega slovenskega vsakdana. Začelo se je s Kelti v 3. in 4. stoletju pred našim štetjem, ko je v času Rimskega cesarstva vinogradništvo uspevalo. Tudi naša himna "Zdravljica" je zdravica. Naj vam namignemo: poraba vina v Sloveniji znaša približno 42 litrov na prebivalca na leto in je med najvišjimi na svetu. Častitljiva Stara trta je stara skoraj 450 let, občudujete pa jo lahko ob reki Dravi na Lentu v Mariboru. To je naša »dobro varovana skrivnost«, ki preseneti tudi največje poznavalce vina.

'Naša hrana je kot Slovenija: raznolika in zanimiva. Dobrodošli v evropski regiji gastronomije 2021. '

- Ana Roš, najboljša kuharica 2017

154925-F009122-kulinarika_ana_ros_photo_